Středa

Ráno vstáváme brzy, sklízíme věci ... akorát včas, abychom přivítali personál bufetu, který přijel otevřít. Byly to dvě milé dámy, takže jsme jim ochotně pomohli vystěhovat věci z auta a připravit stolky a všechno na otevření bufetu. Dostali jsme za to kafe, které opravdu bodlo, schovali u nich batohy a vyrazili na prohlídku pevnosti.

Dobrošov

Třetí a zase něčím jiná. Dobrošov byl jako muzeum otevřen už za minulého režimu, takže je expozice upravená graficky na panelech, stáří už je na nich znát, ale přesto jsou zajímavé a přinášejí další informace. Prohlídka končí v jiném objektu. My se ale vracíme vyzvednout batohy, v bufetu dáváme dlabanec a pokračujeme dál na březinku po naučné stezce, podél linie opevnění.

Lom

Objekt lom je jakousi pobočkou Březinky. Oba objekty obhospodařuje KVH Náchod. V Lomu je k nahlédnutí pestrá sbírka militarií vztahující se k opevnění a vlastně k druhé světové válce obecně. Objekt je nabitý zajímavými exponáty.

N-S-82 Březinka

Pěchotní srub Březinka je bezpochyby klenotem mezi muzei věnujícími opevnění. Je zrekonstruována téměř k dokonalosti. Mezi pýchy muzea patří nejen 10 cm kanon, ale také filtroventilační zařízení a spousty dalších exponátů. Průvodce je (tak jako ostatně všude v těchto objekech) nadšenec, který, když vidí náš zájem a cestovatelské zkušenosti, otvírá stavidla své výřečnosti a vypráví zajímavosti o exponátech i akcích pořádaných v muzeu.

N-S-82 BřezinkaN-S-82 Březinka

S těžkým srdcem se loučíme a vyrážíme zpátky do Náchoda. Před prudkým deštěm se schováváme do hospody a s přihlédnutím k počasí se rozhodujeme, že další přesun bude vlakem na základnu do Svatoňovic, odkud budeme podnikat další výlety. Dorážíme zavčasu, seznamujeme se s mojí mámou a usínáme v peřinách :)